GY.I.K.

Gyakran Ismételt Kérdések

 1. Mi a szerencsejáték használati zavar?

A szerencsejáték használati zavar egy olyan viselkedési zavar, amelyben az egyén képtelen ellenállni az ismétlődő szerencsejáték késztetésnek, annak ellenére, hogy ez komoly személyes, családi, munkahelyi vagy pénzügyi következményekkel jár.

 1. Miért alakul ki a szerencsejáték használati zavar?

Sok ember életében előfordulnak problémák.

Stressz, rossz hangulat, megoldhatatlannak látszó feladatok, életkrízisek, pénzügyi nehézségek, kapcsolati zavarok, munkahelyi nehézségek; megannyi negatív velejárója életünknek, melyek okozhatnak egészségügyi, pszichés problémákat is.

Azonban sokan, sokféleképpen reagálunk ezekre. Ennek a sokféleségnek lehetnek okai a környezetei hatások, szocializációs minták, esetleg a genetika.

A szerencsejáték használati zavarok hátterében is ezek az okok állnak.

Rossz problémamegoldási minták, amiket életünk során láttunk, menekülés a problémától, annak elodázása, hárítása, az “egyszerűbb út” keresése, a gondolatok elterelése – s minderre látszat-megoldásként kerül előtérbe a szerencsejáték – vagy más egyéb függőség.

 

 1. Milyen jelei vannak a szerencsejáték használati zavarnak, hogyan ismerhetem fel, hogy valakinek ilyen problémája van?

A használati zavar jelei közé tartozik a folyamatosan növekvő pénzösszegek kockáztatása, a sikertelen kísérletek a játék leállítására.

Erős vágy a szerencsejátékra, az idegesség vagy ingerlékenység a játék abbahagyásakor.

A játék használata egyéb problémák elkerülésére vagy enyhítésére.

A jelek közé tartozhatnak, hogy a játék miatt a munkahelyi vagy a tanulmányi teljesítmény romlik, továbbá pénzügyi problémák jelennek meg, a társas kapcsolatok romlanak, akár az egészségi állapot is romlásnak indul.

Jellemző lehet még, hogy az érintett hazudik vagy megtéveszt a szerencsejátékkal kapcsolatban, illetve a játék miatt bűntudatot, szégyent érez.

Állandó magyarázkodásokba kezd, amit maga is elhisz. Észrevehető, hogy áltatja magát, hogy visszaszerzi a befektetett pénzösszeget, és ezért elképzelhető, hogy egyre nagyobb tétekkel játszik.

Majd’ minden gondolata, mondata a pénz, a tét, az esélyek, a szisztémák, a játék körül forog.

 1. Mi számít szerencsejáték használati zavarnak?

Aki az alábbi kérdések közül többre is igennel válaszol, annál lehetséges, hogy fennáll a szerencsejáték használati zavar:

 • Gyakran gondol a szerencsejátékra?
 • Nehezen tud ellenállni a szerencsejáték csábításának?
 • Elvesztette már a munkáját és/vagy kapcsolatait a szerencsejáték miatt?
 • Többször kért már kölcsön vagy szerzett pénzt hogy játszhasson?
 • Eladósodott a szerencsejáték miatt?
 • Kezelhetetlennek érzi a szerencsejáték iránti vágyat?
 1. Hogyan lehet megelőzni a szerencsejáték használati zavart?

Fontos az egészséges szokások kialakítása, például pénzügyi tervezés, időmenedzsment és az érzelmi jól-lét fenntartása. Milyen eszközökkel érjük ezt el? Segíthet a szerencsejátékkal kapcsolatos ismeretek bővítése, az azzal kapcsolatos kockázatok megértése.

Segíthet, hogy a játékra fordított időt értékes, hasznos tevékenységgel helyettesítjük. Az érintett keressen hobbit, sportoljon, keressen az egyéni igényeknek és szemléletnek megfelelően örömteli tevékenységeket. Járjon a játéktól mentes környezetbe, társaságba, értékes, személyes találkozások legyenek mindennapi életének részei, ne töltsön a szükségesnél több időt az on-line térben.

Tervezze meg napjait, ne hagyjon magának hosszú, üres időszakokat.

Amennyiben úgy érzi, stressztől terhes időszakokat él meg, a feszültség enyhítésére találjon más módot, mint a játék, például támogató beszélgetés egy baráttal, séta, szauna, jóga, meditálás – néhány példa a rengeteg lehetőség közül.

 1. Hogyan kezelhető a szerencsejáték használati zavar?

Az első lépés, hogy az érintett keressen segítséget!

Beszélgessen bizalmasan egy családtagjával, barátjával, keressen fel egy segítőt.

Sok olyan hely van, ahol rendelkezésére állnak.

A segítségkérés az első, az egyik legfontosabb lépés a szerencsejáték-függőségből való felépüléshez!

Lehetőség szerint minél előbb forduljon szakemberhez is segítségért!

Kérjen egyéni tanácsadást a segítőtől! A vele való találkozások, beszélgetések célja az, hogy a szerencsejáték használati zavarban lévő megtanulja kontrollálni a szerencsejáték iránti vágyát és helyreállítsa az életét.

Csatlakozzon egy szerencsejáték használati zavarral foglalkozó önsegítő csoporthoz.

Beszéljen egy pszichológussal vagy pszichiáterrel.

A szerencsejáték-használati zavarból történő felépülési folyamat általában többféle módszer kombinációját foglalhatja magában:

 • egyéni konzultáció,
 • addiktológiai tanácsadás
 • önsegítő csoportok,
 • addiktológiai terápia
 • pszichoterápia,
 • csoportterápia,
 • gyógyszeres kezelés
 1. Miért ne próbálja valaki önmagában kezelni a szerencsejáték használati zavart?

A szerencsejáték használati zavar összetett probléma, amely szakértői segítséget igényel. Az önkezelés súlyosbíthatja a helyzetet.

Ne próbálja meg önmaga kezelni a problémát!

Kérjen segítséget!

 1. Milyen segítség áll rendelkezésre a szerencsejáték használati zavarban szenvedők számára?

A legfontosabb, hogy kérjen segítséget!

A legfontosabb, hogy induljon el a felépülés útján! A következő lehetőségek közül bármelyiket is választja, biztosan meg fogja találni segítséget kérő a számára legideálisabb utat!

 • Bármilyen szociális intézményben kérhet útmutatást a szociális munkatársaktól, rendelkezésére állnak a Családsegítő szolgálatok szakembereti is.
 • Keressen fel egy addiktológia szakembert, segítőt!
 • Telefonos segítségnyújtás – Szerencsejátékosoknak rendelkezésére állnak segélyvonalak, mint az ország bármely területéről, 0/24 órában ingyenesen hívható játékosvédelmi zöld szám: +36 80 205 352
 • Keressen fel addikciókkal foglalkozó önsegítő csoportot – például: GA- Gamblers Anonymous – Anonim Szerencsejátékosok
 • Szenvedélybetegek Nappali Intézményei országosan elérhetőek, személyes, szakszerű segítséget kaphat – például: Ökumenikus Segélyszervezet intézményei
 • RÉV Szenvedélybeteg-Segítő Szolgálat is felkereshető a Katolikus Karitásznál
 • Az egészségügyi szolgáltatók is segítséget, információt nyújtanak – háziorvos, üzemorvos
 • Léteznek addiktológiai problémákkal küzdők számára létrehozott terápiás központok
 • Felkereshetők kórházakban, magánrendelőkben működő pszichiátriai szakrendelések, pszichológusok és pszichiáterek
 • Interneten is aktuális friss lehetőségek információi állnak rendelkezésre
 • Kérhető a szerencsejáték üzemeltetőjétől önkorlátozó intézkedés – például kitiltás kérése helyszínekről, szolgáltatásokból.
 1. Mi a teendő, ha a barátom vagy a családtagom szerencsejáték használati zavarban szenved? Hogyan segíthetek valakinek, aki ilyen problémája van?

Ha a barátod vagy a családtagod szerencsejáték-függő, fontos, hogy támogató legyél vele.

Keress fel szakembert, aki abban tud segíteni, hogy Te az érintettnek hogyan segíthetsz, milyen reakciókkal nem segítesz, és mit tegyél, hogy elősegítsd az ő szakemberhez fordulását.

Családtagoddal, barátoddal, hozzátartozóddal kapcsolatban például a következőket teheted:

 • Hallgasd meg, és ne ítélkez felette!
 • Beszélj nyíltan, kifejezve aggodalmadat
 • Segíts felismerni a függőségét!
 • Támogasd abban, hogy segítséget kérjen
 • Támogasd a kezelésfolyamat során
 1. Mi a teendő, ha valaki visszaesik a szerencsejáték használati zavarba?

Akár segítséggel, akár egyedül próbálkozott a játék felhagyásával, visszaesés, romló állapot esetén a legjobb megoldás, hogy azonnali segítséget kér egy szakembertől, és elkezdi, vagy újra kezdi a felépülési folyamatot.

A visszaesés nem katasztrófa, természetes része a felépülésnek. Fontos, hogy ne hagyjunk fel a felépülési folyamattal.

Hibázni, botlani lehet, nem szégyen – bárkivel az élet más területén is megesik -, de lényeges, hogy tanulva az esetből – lehetőleg szakember segítségével – építkezzen tovább!

 1. Lehet-e teljesen gyógyítani a szerencsejáték használati zavart?

Bár a teljes gyógyulás nem mindig lehetséges, a megfelelő kezeléssel és támogatással a problémával küzdő jelentős javulást érhet el és kezelheti szerencsejáték használati zavarát.

 1. Hol lehet információt találni a szerencsejáték használati zavar kezeléséről?
 • A szerencsejáték használati zavarban lévők számára létrehozott honlapok
 • A szerencsejátékokkal foglalkozó szervezetek honlapjai
 • A szerencsejáték használati zavarról, a szerencsejáték-függőségről szóló könyvek és cikkek

 

 

 1. Milyen lehetőségeim vannak, ha korlátozni szeretném a játékomat?

 

A Vegas.hu oldalon a játékos profilban lehetőség van játékban töltött idő, a maximum befizetés és a maximum veszteség beállítására. A maximum játékidő a beállítástól számított 24 óráig van érvényben. 5 opció közül választhatsz: 1 óra, 2 óra, 4 óra, 8 óra, 12 óra és 24 óra.

Be tudod állítani, hogy mennyi legyen a maximum befizetése naponta, hetente, illetve havonta. Ha elérted a beállított befizetési maximumot, akkor addig nem tudsz befizetni amíg le nem jár az általa beállított határidő. Az eseti /egy adott alkalomra/ szóló befizetési korlátot is beállíthatod, ebben az esetben a beállított naptári napig nem tudsz többet esetenként befizetni, mint a beállított limit.

Ugyanígy be tudod állítani, hogy mennyi legyen a maximum veszteséged naponta, hetente, illetve havonta. Ha elérted az általad beállított veszteségi maximumot, akkor addig nem tudsz valódi pénzes játékban részt venni, amíg le nem jár a beállított határidő.

 

 1. Hogyan zárhatom ki magam a játékból?

 

Bármikor kizárhatod magad a Vegas.hu oldal szolgáltatásaiból, amennyiben a számládba belépve a profilod „KORLÁTOZÁSOK” fülén található önkizáró nyilatkozatot letöltöd, majd a regisztrációnál használd dokumentumaid alapján kitöltve az ügyfélszolgálat számára megküldöd.