Lorem ipsum dolor sit amet, adipisc ing elit, consectetur adipiscing elit. Duis ut ligula leo adipiscing elit.

PHONE:           0035 244 58 265

E-MAIL:           info@example.com

ADDRESS:      Rohr PL 989, NY

Így hat a home office a szerencsejátékosokra

Így hat a home office a szerencsejátékosokra

Vajon van összefüggés az otthoni munkavégzés és a szerencsejáték-függőség kialakulása között? Kutatásunkban erre a kérdésre kerestük a választ.

A COVID–19-világjárvány 2020-as kitörése hozta el a rugalmas munkavégzési formák általánossá válását, amelynek köszönhetően a home office ma már a dolgozók egyik fő elvárása lett. Bár csökkenő tendencia figyelhető meg, még most is jellemzően heti 2-3 napot dolgozhatnak otthonról a munkavállalók. Mivel sokak életében kiemelt jelentőséggel bír az otthoni munkavégzés, ez került kutatásunk középpontjába is: azt vizsgáltuk, hogy a home office és a szerencsejáték-függőség kialakulása között van-e kapcsolat a 18–30 évesek körében.

A Kantar Hoffmann által végzett kutatásból kiderült, hogy a vizsgált korcsoportban kimondottan magas az online szerencsejátékok ismertsége és használata. A megkérdezettek 84%-a hallott már az online szerencsejátékokról, 44%-uk már ki is próbálta azokat, valamint mindössze csak 4% mondta azt, hogy a kipróbálást követően nem lett belőle játékos.

A kutatásban részt vevő szerencsejátékosok 60%-a valamilyen mértékben kockázati zónában lévőnek számít, harmaduk pedig problémás játékos, azaz szerencsejáték-függő a PGSI (Problem Gambling Severity Index, „Szerencsejáték-probléma Súlyossága Kérdőív”) besorolása szerint. A problémás játékosok a kutatás magyar lakosságra nem és korcsoport szerinti reprezentatív mintájának 13%-át teszik ki, azaz minden tizedik 18–30 éves fiatalt érint a kérdés.

A problémás játékosok 87%-a online szerencsejátékkal játszik, 51%-ukra pedig a sportfogadás jellemző. A felmérésből az is kiderült, hogy ez a csoport hajlamosabb otthon a munkamegbeszélés vagy az online oktatás közben is többet játszani, 48%-uk néha, 32% gyakran tesz ilyet. Ez azt jelenti, hogy a szenvedélyük már a teljesítményüket, mindennapi rutinjukat, kötelességeiket is befolyásolja, ez pedig a játékfüggőség egyik biztos jelének tekinthető.

A problémás játékosok 57%-a hetente legalább egyszer játszik. Közel 50%-uk havonta 25–74 ezer Ft-ot költ a játékra, tizedük ennél jelentősebb összeget fizet be, míg 40% 25 ezer Ft alatt költ. Az alacsonyabb rizikófaktorú játékosokkal ellentétben őket kevésbé motiválja a nyereményszerzés, inkább a valóságból való kiszakadás, a siker alapélménye és a büszkeség motiválja őket a játékra. Ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy az, aki online szerencsejátékokkal játszik, függővé válhat. Ezt 36%-uk nyilatkozta, az alacsonyabb rizikófaktorú vagy problémamentes játékosokhoz képest jóval többen.

És hogy befolyásolja-e az otthoni munkavégzés azt, hogy a játékosokból potenciálisan függők, problémás játékosok válhatnak? A felmérés eredményei szerint ugyan nincs közvetlen kapcsolat az otthoni munkavégzés és a szerencsejáték-függőség kialakulása között, de a home office megfelelő táptalajt nyújt a függőség kialakulásához: teret ad a több játéknak, továbbá a munka és a magánélet közti határ elmosódása az időérzéket is befolyásolhatja – ugyancsak megnövelve a játékkal töltött órák számát és így a költéseket is. Tehát elmondható, hogy aki hajlamos arra, hogy problémás játékossá váljon, annál erősebb a függőség kialakulásának kockázata, amennyiben otthonról dolgozik.

Ha úgy érzi, a szerencsejáték-függőség Önt is érinti, vagy családjában, ismerősi körében hasonlókat tapasztal, ne habozzon segítségét kérni!