Lorem ipsum dolor sit amet, adipisc ing elit, consectetur adipiscing elit. Duis ut ligula leo adipiscing elit.

PHONE:           0035 244 58 265

E-MAIL:           info@example.com

ADDRESS:      Rohr PL 989, NY

SZERENCSEJÁTÉK-FÜGGŐ A CSALÁDBAN

SZERENCSEJÁTÉK-FÜGGŐ A CSALÁDBAN

Mit tehet a hozzátartozó? – Praktikus tanácsok

Sokat olvashatunk arról, hogy milyen lehetőségek, segítségek állnak rendelkezésre egy szenvedélybeteg részére. Milyen szervezethez fordulhat segítségért, milyen szakembereket lehet bevonni, hogy betegségét kezelni tudják. Ugyanakkor gyakran megfeledkezünk arról, hogy nemcsak a szerencsejáték-függő van nehéz helyzetben, nemcsak őt kell segíteni, hanem a családtagokat is. Azért is fontos erről a témáról beszélni, mert a függő gyógyulási folyamata az egész családra is hatással van, az ő bevonásuk, támogatásuk, közreműködésük kulcsfontosságú.

A hozzátartozóknak különösen nehéz támogatni a szerencsejáték-függőt, mert a függők gyakran tagadják problémájuk súlyosságát, illetve hazudnak a szerencsejátékukról, ami megnehezíti az őszinte kommunikációt és a segítségnyújtást. A jelentős anyagi veszteségek komoly pénzügyi nyomást helyezhetnek a családra, ami hosszú távon anyagi bizonytalansághoz és adósságokhoz vezethet. A folyamatos titkolózások miatt a bizalom erősen sérülhet, ami megnehezíti a támogató kapcsolat fenntartását. Az érzelmi kimerültség és a tehetetlenség érzése szintén gyakori a támogató számára, mivel állandó stressz és aggódás kíséri a függő állapotát. A szerencsejáték-függőség gyakran vezet konfliktusokhoz és veszekedésekhez, ami tovább rontja a családi és baráti kapcsolatok minőségét. Az ilyen helyzetekben a hozzátartozók gyakran érzik magukat elszigetelve, és nehézséget okoz számukra, hogy megfelelő támogatást kapjanak. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a függőség gyakran más mentális problémákkal, például depresszióval vagy szorongással társul, amelyek további kezelést igényelnek. A pénzügyi nehézségek és érzelmi feszültségek hatása különösen nehéz lehet a gyermekek számára, akik érzik a családi instabilitást. A társadalmi stigma és a szégyenérzet miatt a családtagok sokszor vonakodnak segítséget kérni, ami csak rontja a helyzetet. A szerencsejáték-függő támogatása komplex és kihívásokkal teli folyamat, amely érzelmi, anyagi és pszichés terhekkel jár.

Praktikus tanácsok hozzátartozóknak

  1. Tanulj a szerencsejáték-függőségről: Minél többet tudsz a függőségről, annál jobban megértheted, min megy keresztül a hozzátartozód. Ez segíthet abban, hogy empatikusabb és türelmesebb legyél.
  2. Nem kell egyedül megküzdened a helyzettel: Gyakran gondolják azt a családtagok, hogy nekik kell ezt a helyzetet megoldani. Ez nem így van. Nagyon fontos, hogy a függőség egy betegség, egy szerencsejáték-használati zavar, amelyet külső segítség nélkül nagyon nehéz megoldani.
  3. Nem szégyen: Ne nézd úgy ezt a helyzetet, hogy neked bármi miatt is szégyenkezned, titkolóznod kellene. A szégyenérzet gyakran eredményezi azt, hogy az ember bezárkózik, elszigeteli magát a rokonoktól, barátoktól azért, hogy ne derüljön ki, hogy függő van a családban.
  4. Beszélj nyíltan és őszintén: Beszélj a nehézségekről őszintén. Mondd el a függőségben lévő családtagnak, hogy aggódsz érte, és támogatni szeretnéd a felépülésben. Baráti körben is fel lehet vállalni azt, hogy nehéz helyzetben vagy, és kérheted, hogy támogassanak, hallgassanak meg téged. Sokszor már az is nagy segítség lehet, ha van kivel megosztani a problémádat.
  5. Kerüld az ítélkezést és a hibáztatást: A hibáztatás vagy kritizálás csak súlyosbíthatja a helyzetet, illetve távolságot teremthet köztetek.
  6. Ösztönözd a szakmai segítséget: Bátorítsd a hozzátartozódat, hogy keressen fel egy szakembert, például pszichológust, pszichiátert, addiktológiai konzultánst vagy egy szerencsejáték-függőséggel foglalkozó szakembert, szervezetet.
  7. Támogasd a csoportos terápiákban: Javasold neki, hogy vegyen részt támogató csoportokban, például a Gamblers Anonymous (GA) találkozóin, ahol hasonló helyzetben lévő emberekkel találkozhat.
  8. Állíts fel határokat: Fontos, hogy világos határokat szabj, például ne adj neki pénzt szerencsejátékra. Ez segíthet megvédeni magadat és a családodat.
  9. Védd a pénzügyeidet: Ha közös bankszámlátok van, fontold meg a pénzügyi intézkedések meghozatalát, hogy megvédd a közös erőforrásokat.
  10. Támogasd önmagadat is: Ne felejtsd el, hogy a te lelki egészséged is fontos. Keress támogató csoportokat vagy terapeutát, aki segíthet neked is kezelni az érzelmi terheket.
  11. Legyél türelmes: A felépülés hosszú folyamat, amely visszaesésekkel járhat. Fontos, hogy hosszú távon legyél támogató, de közben megőrizd a saját mentális és érzelmi jóllétedet is.

A szerencsejáték-függőség egy komoly probléma, amelyet nehéz egyedül megoldani. Az együttérzés, a határok felállítása és a szakmai segítség igénybevétele kulcsfontosságú lehet a felépülésben. Kevesen tudják, de a szenvedélybetegséggel foglalkozó intézményeknél a családtagoknak is lehetőségük van segítséget kérni, szakemberrel konzultálni.